Gemensamma regler
Gemensamma regler
Husfrid mellan 22-06
Inom föreningen iakttar vi husfrid mellan klockan 22:00 och 06:00.
Störningar övriga tider
Det är ofrånkomligt att ljud hörs mellan lägenheter i en bostadsrättslägenhet. En del är mer känsliga för ljud än andra, men ljud som objektivt sett är störande för de omkringboende ska däremot inte behöva accepteras.
Störningar får varken förekomma dagtid eller nattetid. Kraven på att det ska vara tyst är visserligen högre nattetid, men det betyder inte att vilka ljudnivåer som helst får accepteras dagtid.
Upprepas störningarna och ingen rättelse sker efter anmodan, kan föreningen vidta åtgärder som kan leda till att den störande måste flytta.
Störningslista
Stöter du på problem i denna fråga kan man tala med den grannen som stör. Löser sig inte problemet kan du fylla i nedanstående lista. Lämna in en egen störningslista och inte en gemensam med andra boende.
Anteckna datum, klockslag och en beskrivning av vad störningen består av.
Lämna in den ifyllda störningslistan i föreningens brevlåda vid trappan till föreningslokalen på gaveln till hus 10 C.
Styrelsen tömmer brevlådan med jämna mellanrum.
För att göra en anmälan om störning, ta kontakt med vår förvaltare Martin Widmark på Riksbyggen i Skövde, på telefonnummer 0771 186 08 60.
Störningslista i redigerbar version (Word-format)
Störningslista för manuell inskrivning (pdf-format)
Hundar och katter är familjemedlemmar för många men för andra kan det innebära ett irritationsmoment.
På Riksbyggen och här kan du läsa om lagar, tips och regler för grannar och husdjursägare.
Om någon djurägare bryter mot bestämmelserna kan du:
* Tala med djurägaren
* Prata med bostadsrättsföreningen
* Kontakta kommunens hälsovårdskontor
Uteplatser
De medlemmar som bor i markplan får sätta upp ett mindre redskapsskjul av skåpmodell efter godkännande av styrelsen. Inkom med ritningar/mått på det du vill sätta upp, så behandlas det på nästkommande styrelsemöte.
Föreningen äger marken utanför din bostadsrätt, och om uteplats/gräsyta/buskar m.m. inte sköts kan den komma att skötas av Riksbyggen i uppdrag av föreningen. Kostnader för detta kommer att faktureras till bostadsrättsinnehavaren.
Att bygga ut, förändra eller renovera uteplatsen rekommenderas inte i nuläget av styrelsen eftersom det fortfarande utreds vad som gäller lagligt. Tyvärr kommer detta inte vara klart förrän tidigast vid nästa årsstämma i november.
Området ligger på "prickad mark", vilket innebär att alla byggnationer utomhus måste följa reglerna för bygglovsbefriade konstruktioner.
Balkonger
Det finns för närvarande inte gemensamt bygglov för att glasa in balkonger i området.
Om du vill glasa in din balkong, får du skaffa bygglov på egen hand samt ta kontakt med styrelsen för godkännande. Ta kontakt med vår förvaltare Viktor Andersson på Riksbyggen i Skövde för mer information.
Balkonglådor och dylikt får ej hängas på utsidan av balkongräcket.
Markiser
Markiser för fönster, uteplatser eller balkonger finns det vissa regler och får endast ske med styrelsens godkännande.
Det är inte tillåtet att borra i ytterväggen eller fästa markiser utan styrelsens godkännande, och styrelsen avslår i regel sådana förfrågningar på grund av de risker det innebär. Vi rekommenderar att alltid kontakta styrelsen innan inköp av markiser eller andra installationer.
Endast en specifik markisfärg/design är tillåten inom området. Personer som för närvarande har andra färger behöver inte genomföra tvångsändringar, men vid byte eller ändring av markisen måste den nya markisen ha den tillåtna färgen/designen.
Färgnummer är "Design 407/151", vänligen klicka här för att se bilden på den tillåtna markisen.
Tänk också på att alla åtgärder måste utföras på ett fackmässigt sätt.
Parabolantenner
Parabolantenner får inte sättas upp på fasad eller på balkongräcket. De kan skymma utsikten för din granne, verka störande eller i värsta fall orsaka skada om de trillar eller blåser ned.
Varje lägenhet tilldelas endast ett parkeringstillstånd. Det kommer fortfarande att finnas möjlighet att få ett extra parkeringstillstånd om det finns fler bilar i hushållet. Ansökan om ytterligare parkeringstillstånd kan göras genom att skicka ett mejl till styrelsen där du anger namn och registreringsnummer för bilen.
Vid användning av företagsbil måste du kunna bevisa att du är förare genom att ha nyckeln till bilen. Om du har två bilar och garage tillåts endast ett parkeringstillstånd.
För att hyra en laddplats krävs att hushållet äger en elbil. En parkeringsplats med laddstolpe får inte användas av en bränslebil. För närvarande finns det 12 tillgängliga platser med elladdstolpar. Sex laddningsstationer för uthyrning och sedx laddningsstationer för allmänheten.
Ansökan görs på samma sätt som för garage- och förrådsuthyrning. Kontakta Riksbyggen.
Månadsavgiften för uthyrningen är 300 kr plus en laddnings- eller strömkostnad på 2,50 kr per kWh.
Avgiften för allmänheten är 4,50 kr per kWh. Laddning sker enkelt via EasyPark-appen.
Information från VOLTIVA om att komma igång med laddstolpen.
Hur godkänner jag min laddrättighet?
I mejlet; klicka på länken "SE AVTAL" och logga in med Mobilt BankID för att se, och läsa igenom, avtalsförslaget som du hittar under "Laddrättigheter". Fyll i, och spara, dina person- och betaluppgifter så är du igång.
Hur laddar jag?
Så snart du godkänt avtalet, får du direkt tillgång till de ladduttag avtalet gäller via Voltivas app. Appen laddar du ner via Google Play eller App Store.
Google play: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.mobility46.voltiva
App store: https://apps.apple.com/se/app/voltiva/id1572830837
Anslut din bil till laddstationen, välj uttag i appen och starta din laddning. Svårare än så är det inte.
RFID-bricka
Vill du hellre använda dig av RFID-bricka för att ladda går det bra att beställa en sådan från oss till en engångskostnad på 150 SEK (ex moms). Laddningar via RFID-bricka knyts till ditt konto, precis som laddning via appen.
Har du redan en bricka som du vill använda, kontakta supporten så hjälper de till att koppla den till din laddrättighet (detta är möjligt först efter att du godkänt ditt avtal med oss).
Hur ger jag familjemedlemmar tillgång till min laddplats?
Via Voltivas app kan du enkelt ge familj och vänner tillgång till din laddplats via en s.k "Digital Nyckel". Detta gör du via ditt avtal där du anger mejladress till den, eller de, du vill ska kunna ladda.
Så snart de godkänt inbjudan får de tillgång till laddplatsen på samma sätt som du. Deras laddsessioner kommer att läggas till och faktureras på ditt avtal. Du hittar en grundligare instruktion av proceduren i appens manual.
Vad kostar det att ladda och hur betalar jag?
Priset för laddning bestäms av din hyresvärd/förening som äger laddstationen. Priset ser du tydligt i avtalsförslaget. Eventuella prisjusteringar som kan komma över tid aviseras till dig via mejl inför det att de träder i kraft och du har alltid tillgång till dina avtal via "Mina sidor" i appen.
I samband med att du godkänner ditt avtal ges du möjlighet att välja den betalmetod du föredrar. Via
"Mina sidor" kan du dock när som helst ändra betalmetod om du önskar.
Vilka bindningstider?
Voltiva har inga bindningstider på våra tjänster. Du kan när som helst säga upp ditt avtal med 1 månads uppsägningstid. Detta gör du via "Mina sidor" i appen, på www.voltiva.se eller genom att mejla Voltivas support.
Hur kontaktar jag Voltiva om jag undrar något eller upplever problem?
o Mejl - support@voltiva.se
o Hemsidan – www.voltiva.se
o Telefon - 020-89 94 80